Alle børn bliver syge, får hoste, forkølelse og ondt i ørerne - men de skal sjældent have antibiotika!
Antibiotika virker aldrig på virus
Næsten alle infektioner i ører, næse og hals skyldes virus. Antibiotika virker ikke på virus, lindrer ikke smerter og kan ikke gøre barnet hurtigere rask.
Antibiotika er overflødig ved lette bakterieinfektioner
En let mellemørebetændelse eller halsbetændelse kan kroppen selv bekæmpe – også når den skyldes bakterier. Antibiotika lindrer ikke smerterne, og barnet bliver sjældent hurtigere rask.
Antibiotika kan have bivirkninger
Antibiotika påvirker den naturlige balance af nyttige bakterier i barnets krop − og det kan give ondt i maven, diarré, opkastninger og udslæt.
Antibiotika giver risiko for resistente bakterier
Der er altid risiko for, at bakterier bliver modstandsdygtige overfor antibiotika. For at vi kan beholde antibiotika som en effektiv medicin mod svære bakterielle infektioner, fx svær bakteriel lungebetændelse, er det derfor vigtigt at begrænse overflødig brug af medicinen.
Ondt i ørerne
Symptomer
Mellemørebetændelse viser sig ved, at barnet har ondt i ørerne, feber og uro. Der kan også være øreflåd og evt. midlertidig nedsat hørelse. I de fleste tilfælde skyldes mellemørebetændelse en virus, men den kan også være en infektion med bakterier.
Sådan kan du hjælpe dit barn
Mellemørebetændelse gør ondt, men smerterne forsvinder som regel i løbet af et døgn.
Giv barnet smertestillende medicin, fx paracetamol 2- 3 gange om dagen. Dosering skal tilpasses barnets alder og vægt.
Lad barnet ligge højt med hovedet eller sidde oprejst for at mindske trykket på ørerne.
Giv næsedråber eller næsespray, da det kan lette passagen mellem næsen og svælget.
Kontakt lægen
- Hvis der er øreflåd i mere end 1 døgn eller hvis barnet har ondt i mere end 2-3 dage.
Forkølelse og ondt i halsen
Symptomer
De mest almindelige sygdomstegn er snot, hæshed, hoste, ondt i halsen, træthed og evt. feber. Forkølelse skyldes altid virus og er den hyppigste infektion hos små børn.
I nogle tilfælde skyldes ondt i halsen en infektion med særlige bakterier (streptokokker), og det kan her være på sin plads at behandle med antibiotika.
Sådan kan du hjælpe dit barn
Forkølelse skal behandles med ro og kærlig pleje:
- Lad barnet ligge højt med hovedet eller sidde oprejst, da det kan mindske trykket på bihulerne og ørerne.
- Giv barnet mad og drikke, der gør mindre ondt at synke, hvis barnet har ondt i halsen, fx is, kold yoghurt og lun mælk.
- Giv evt. smertestillende medicin, fx paracetamol 2-3 gange om dagen. Dosering skal tilpasses barnets alder og vægt.
Kontakt lægen
- Hvis barnet virker meget medtaget, får høj feber, hvæsende eller besværet vejrtrækning, gøende hoste eller ikke vil spise eller drikke.
Hoste
Symptomer
Hoste er ofte en del af en almindelig forkølelse. Især børn under 2 år kan også udvikle bronkitis, hvor barnet hoster døgnet rundt, har ondt i brystet, hosten forværres ved anstrengelse, og der er evt. pibelyde fra lungerne. Andre kan få falsk strubehoste, dvs. kraftig hoste, der minder om, når en søløve gøer og især kan komme om natten. I de fleste tilfælde er hosten fremkaldt af en virus.
Sådan kan du hjælpe dit barn
Hostesaft hjælper sjældent. Men der er andet, du kan gøre for at lindre barnets ubehag, mens kroppen bekæmper virussen:
- Giv rigeligt at drikke
- Ved kraftige hosteanfald: Tag barnet op af sengen under hosteanfaldet, så snot og slim ikke besværer vejrtrækningen. Hæv sengens hovedgærde. Bliv hos barnet om natten.
Kontakt lægen
- Hvis barnet bliver meget medtaget, hvis feberen ikke forsvinder efter 2-3 dage, eller hvis barnet har smertefuld eller meget hurtig vejrtrækning.