Blærebetændelse

Blærebetændelse rammer mange kvinder – især kvinder under 30 år og over 60 år.

Smilende kvinde i efterårsskov

Ofte er symptomerne ikke til at tage fejl af. Man skal hele tiden tisse, og det gør ondt. Urinen kan også blive uklar og lugte dårligt, og i mere alvorlige tilfælde kan man f.eks. have blod i urinen og få feber og kulderystelser.

I 2018 blev 412.065 personer behandlet med de antibiotika, der primært eller udelukkende benyttes mod urinvejsinfektioner. Heraf var 339.395 kvinder. Mange af disse kvinders ubehag, sygemeldinger, lægebesøg og recepter på antibiotika kan undgås, hvis vi er mere opmærksomme på at forebygge blærebetændelse - og dermed undgå unødvendig behandling. 

Forebyg blærebetændelse

Du kan forebygge blærebetændelse ed at følge disse tre gode råd:

Råd 1. Drik rigeligt og skyl bakterierne væk

Sørg for at drikke væske i løbet af dagen.

Hvad skal du gøre?
Bakterier har sværere ved at tage fat, hvis du tømmer blæren jævnligt. Drik ofte og rigeligt - gerne 1-2 liter i løbet af dagen. Så skal du oftere på toilettet, og når du tisser, skyller du bakterierne ud. Al slags væske tæller med, også kaffe og te.

Man hører ofte, at tranebærsaft kan hjælpe. Der er dog ikke videnskabeligt belæg for, at tranebærsaft kan kurere blærebetændelse. Men det er lige så godt som alle andre typer væske og tæller med i dit ”væskeregnskab”. Hvis du drikker et glas væske ca. hver 3. time i dine vågne timer, svarer det omtrent til 1 liter om dagen.

Råd 2. Giv dig tid når du tisser

Tøm blæren helt, så har bakterierne sværere ved at tage fat.

Hvad skal du gøre?
Hvis du skynder dig, når du er på toilettet eller har svært ved at tømme blæren helt, kan der stadig være urin tilbage i blæren. Det kan danne grobund for bakterier. Så husk at give dig god tid, når du tisser, og vent til sidste dråbe er ude. Du kan også rejse dig op, gå lidt rundt og sætte dig igen. Kontakt din læge, hvis du har mistanke om, at din blære ikke tømmer sig helt.

Lav knibeøvelser jævnligt, så trænes bækkenbunden, og det bliver lettere at tømme blæren.

Alle kvinder vil med alderen få en slappere bækkenbund. Tilstanden ses hyppigere hos kvinder, hvis bækkenbund har været belastet af fx graviditeter og fødsler, overvægt, dårlige vandladningsvaner, forstoppelse og manglende træning. Hormonelle forandringer efter overgangsalderen kan også have stor betydning.

Råd 3. Hold dig ren og tør forneden

Pas på dine slimhinder, undgå rifter og irritation og vær omhyggelig med at holde dig ren og tør forneden.

Hvad skal du gøre?
Vask dig dagligt med vand og brug evt. en type sæbe, der er beregnet til intimbrug og gerne uden parfume, spørg evt. på apoteket. Hvis du bruger engangsklude til at vaske dig forneden, så skyl den grundigt flere gange under vasken. Vær opmærksom på, at engangsvaskeklude ikke egner sig til genbrug. Skift håndklæder regelmæssigt. Bruger du bind eller bleer, så husk at skifte dem, når de er fugtige - og mindst 3 gange i døgnet. Vask dig også før og efter sex.

Det er ofte ens egne tarmbakterier, der forårsager blærebetændelse. Når man er på toilettet, er det derfor en god ide at tørre sig forfra og bagud. Det mindsker risikoen for at få bakterier fra endetarmen over i urinrøret.

Efter overgangsalderen kan slimhinderne blive mere tørre, og risikoen for rifter og irritation i forbindelse med sex stiger. Glidecreme kan afhjælpe tørhed i skeden og nedsætte risikoen for rifter. Hvis du har meget tørre slimhinder og mange gener på grund af det, så tal med din læge om brug af østrogenbehandling. F.eks. kan vaginal østrogenbehandling gøre slimhinderne tykkere og mere modstandsdygtige over for både rifter og bakterier.